Tradycja w Żywieniu – kształtujemy zdrowe nawyki

Głównym celem projektu było przybliżenie uczestnikom warmińskich tradycyjnych potraw. W ramach projektu zorganizowano warsztaty edukacyjne poszerzające ofertę i wiadomości nt. jadłospisu na dawnej Warmii.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

To autentyczne danie ludowe- warmińskie i mazurskie. Nazwa też autentyczna. Hreczki to kasza gryczana, a skrzeczki to skwarki. Skąd się wzięła  nazwa "dzyndzałki"- nawet najstarsi warmiacy nie pamiętają, ale taka jest i już, choć w dzisiejszych czasach brzmi nieco zabawnie. Ale to danie "warmzińsko" - mazurskie i "warmzioki" tak je właśnie przygotowywali. Mazurskie dzyndzałki są nieco inne - na tłustej wołowinie, bez skrzeczek.

SKRZECZKI

Zaczynamy od przygotowania "skrzeczek", które posłużą nam do okrasy. Dzień wcześniej surowy boczek w całości solimy, pieprzymy i nacieramy pastą z utartego czosnku z majerankiem Odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień kroimy go w kostkę lub-tradycyjnie- w słupki. i wysmażamy na skwarki= po warmińsku skrzeczki)))

CIASTO

Jest to klasyczne ciasto zaparzane z dodatkiem jajka, czyli: mąkę zaparzamy wrzątkiem. Wyrabiamy najpierw łyżką, bo gorące! Wody niedużo, bo wiele się wgniecie. Dodajemy jajo, olej, odrobinę soli i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 1/2 godz. do odpoczęcia(rozklejenia glutenu).Wałkujemy podsypując mąką i wykrawamy nieduże kółeczka, które następnie nadziewamy farszem.

FARSZ

Wędzony boczek wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę, szklimy. Odstudzamy. Łączymy z pokrojonymi w kostkę jajami na twardo i odstudzoną kaszą(kasza gryczana to po warmińsku hreczka/ hreczki, zresztą w innych gwarach też! To słówko ma rodowód staropolski).Doprawiamy solą i pieprzem i mielonym kminkiem. Z solą ostrożnie, bo boczek słony!

Lepimy nieduże pierogi nadziewając je farszem. Gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie.

Podajemy gorące posypane skrzeczkami. Świetnie smakuje z kwaszonym ogórkiem lub sałatką z kwaszeniaków i cebuli z pieprzem ziołowym.

SMACZNEGO.

To danie to tradycyjne ludowe  danie z Warmii i Mazur. Nie jest dietetyczne, ale służyło, jako strawa dla ciężko pracujących ludzi. Jest bardzo oryginalne w smaku i smaczne. Nic się nie stanie jeśli zjemy je od czasu do czasu.