Godło Polski i napis Ministerstwo Edukacji Narodowej - przeniesienie do strony głównej serwisuW związku z planowanym wprowadzeniem nauczania programowania do edukacji formalnej, wyrażonym wspólnie przez Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Cyfryzacji i Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego Niepubliczny Zespół Szkół i Placówek „EDUKACJA DLA PRZYSZŁOŚCI” w Lamkowie uczestniczy w pilotażowym wdrożeniu programowania w edukacji formalnej w oparciu o innowacje pedagogiczne w szkołach.

W ramach pilotażu uczniowie klasy pierwszej  poznają na lekcjach informatyki program Balti 3  we współpracy z programem graficznym Paint, tworząc proste tła i rysunki przedmiotów.

W tym samym czasie uczniowie klasy IV zapoznają się z programem Logomocja, gdzie nabywają  umiejętności rysowania figur geometrycznych za pomocą poleceń.

Uczniowie I klasy gimnazjum w ramach pilotażu uczą się programowania w aplikacji  Scratch. Gimnazjaliści tworzą swoje pierwsze programy, animacje, gry i interaktywne historie.

www.programowanie.men.gov.pl