W zeszłym roku szkolnym przystąpiliśmy do Międzynarodowego Programu Szkół dla Ekorozwoju. Przez cały rok szkolny prowadziliśmy różne działania ekologiczne oraz uczestniczyliśmy w warsztatach związanych tematycznie z dwoma obszarami: bioróżnorodność i zielone tereny przyszkolne.

Po roku pracy, decyzją Kapituły Programu Szkół dla Ekorozwoju, nasz zespół (szkoła podstawowa i gimnazjum) otrzymał Eko - certyfikat Zielonej Flagi. Pani Dyrektor Monika Sylwestrzak odebrała certyfikat z rąk Pani Agnieszki Pabis i Pani Agaty Tkaczyk, koordynatorek Programu dla Ekorozwoju Fundacji Partnerstwo dla Środowiska w Krakowie. Uroczyste wręczenie certyfikatu odbyło się w piątek, 25 listopada 2016 roku w Gimnazjum nr 13 im. Huberta Wagnera w Olsztynie

Certyfikat Zielonej Flagi jest prestiżowym, międzynarodowym tytułem nadawanym szkołom w ramach Programu Eco-Schools. Obecnie w programie uczestniczy ponad 49 000 szkół z 64 krajów całego świata. Rolę koordynatora krajowego pełni Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, która jako jedyna jest uprawniona do nadawania Zielonej Flagi.

Nie udałoby nam się zdobyć Certyfikatu Zielonej Szkoły gdyby nie pomoc i zaangażowanie rodziców uczniów oraz przedstawicieli lokalnych instytucji, firm czy stowarzyszenia.

Chcielibyśmy serdecznie podziękować:

Panu Markowi Radzik z firmy Thomas Beton

Panu Janowi Kitowicz ze Żwirowni "Trans-Żwir"

i pracownikom Kopalni Łapka k. Barczewa

Panu Sebastianowi Więcławik, leśniczemu Leśnictwa Lamkowo

Członkom Zarządu Hilfe Schenken e.V.